Januari. Een lief, klein meisje. Vier weken oud. De week ervoor hebben wij al kennisgemaakt tijdens de Newborn Shoot en nu was het grote moment daar: de kerk in Andijk zat vol voor haar doop. Een belangrijke gebeurtenis in haar leven en ook in dat van haar trotse ouders. Ik was er als fotograaf bij om het voor hen vast te leggen.

Eens per maand zing ik met mijn koor tijdens de dienst in de Katholieke kerk. En eerlijk? De kerk is nagenoeg leeg hier in Enkhuizen. Hoe anders was dat tijdens de doop van Rosinda in Andijk. De kerk puilde uit, iedere bank was gevuld. Samen met de ouders kwam ik als een van de laatsten binnen, om vooraan plaats te mogen nemen. Kort na aanvang van de dienst werd de kleine baby in de armen van haar peetvader naar binnen gedragen. Ze had een prachtige lange jurk aan waaronder kleine, witte lakschoentjes verstopt zaten. De ouders straalden van trots en het moment van de doop kwam daadwerkelijk dichterbij.

De kerkdienst was warm en liefdevol. Vlak voor de doop werden alle kinderen naar voren geroepen om dichtbij het doopvont te komen zitten, zo konden zij het goed zien. Ondertussen nam bij mij de spanning stiekem wel wat toe. Het was immers best donker in de kerk en ik maak juist foto’s met gebruik van daglicht. Het doopmoment zelf gaat natuurlijk snel en daarbij zaten die kleine kindjes heel lief vooraan, maar kon ik er niet helemaal bij zonder het zicht van de mensen in de kerk en de kinderen vooraan te ontnemen.

Iedere situatie is uniek en vraagt van mij als fotograaf creativiteit en flexibiliteit om snel en goed te handelen. Zo ook tijdens deze doop. Je wilt als fotograaf natuurlijk prachtige beelden maken van de gebeurtenis. Iets vastleggen waar iemand een leven lang met plezier naar kan kijken, het moment weer kan herbeleven. Ik heb tijdens de doop dan ook mijn uiterste best gedaan om de emotie te vangen een een mooie reportage te maken van de dienst. Het was een eer om dit voor deze lieve mensen te mogen doen en het voelde speciaal om even deel uit te mogen maken van hun kerkgemeenschap. Iedereen was zo vriendelijk. Na de dienst werden de ouders zelfs door iedereen uit de kerk gefeliciteerd! Toen de kerk eenmaal leeg was hebben wij nog wat mooie portretten gemaakt en was het tijd om taart te eten.

Wat heb ik toch een bijzonder mooi beroep. De afwisseling maakt het zo interessant en uitdagend, wat mijn creativiteit iedere keer weer triggert. Geen fotoshoot is hetzelfde, geen situatie gelijk. Wel is het iedere keer weer speciaal om deelgenoot te zijn van een mooi moment. Alsof je even bij een gezin hoort, een kijkje krijgt in iemands leven. Ik hoop zo dat ik dit weer volop kan oppakken als deze moeilijke tijd voorbij is en juist dan weer vast kan leggen hoe fijn het is om écht samen te kunnen zijn.

Lieve woorden naar aanleiding van de Newborn Shoot en het fotograferen van de doop:
Foto’s maken met Chantal is echt een feestje. Hoe heerlijk is het om met je kersverse gezinnetje te knuffelen in mooie kleren, en te kletsen over al het moois dat een baby met zich brengt. De geboorte, de eerste weken, en trots mogen zijn als onze dochter lacht naar de camera. Chantal zet een vriendschappelijke en professionele sfeer neer, komt met goede suggesties voor mooie plaatjes en is bovenal relaxt. Tussendoor slokjes melk voor de kleine en vervolgens weer een paar foto’s. Wij hebben gezellig kennisgemaakt en alsof de foto’s bijzaak zijn worden die tussendoor geschoten. Daarom worden de foto’s zo mooi, iedereen ontspannen en blij en dat is precies wat we terug zien.

Ook tijdens de doop, een wat hectischere aangelegenheid, smelt Chantal samen met de gelegenheid waardoor iedereen geniet van haar aanwezigheid en uiteraard het eindresultaat! Wat een aanwinst om zulke bijzondere momenten op zo’n mooie manier vastgelegd te krijgen. En zonder er zelf iets voor te hoeven doen, want die eerste weken zijn al hectisch genoeg. Bedankt Chantal!