Het kiezen van de perfecte trouwlocatie is een van de belangrijkste beslissingen die jullie zullen maken bij het plannen van jullie bruiloft. Of je nu droomt van trouwen in een landhuis, bij een moderne stadslocatie of een idyllische boerderij: Ik deel vijf essentiële tips met je, vanuit het oogpunt van mij als fotograaf, om de ideale plek te vinden voor jullie grote dag.

 

1. Past jullie budget en gastenlijst bij de trouwlocatie?

Laat de voorpret beginnen. Of nou ja, eerst de harde keuzes maken… Voordat je trouwlocaties gaat bekijken, is het cruciaal om een duidelijk beeld te hebben van jullie budget en het aantal gasten. Locaties voor bruiloften kunnen sterk variëren in prijs, en je wilt niet de perfecte plek vinden om er vervolgens achter te komen dat deze buiten jullie budget valt. Door vooraf een budget vast te stellen en te weten hoeveel gasten jullie verwachten, kun je gerichter zoeken en een shortlist maken van geschikte locaties. Locaties moeten ver van tevoren worden vastgelegd, dus begin op tijd met jullie zoektocht!

 

2. Stijl & thema van jullie bruiloft

De trouwlocatie moet passen bij de stijl en het thema van jullie bruiloft. Handig om bijvoorbeeld op Pinterest eens te kijken wat jullie aanspreekt en wat vooral niet! De sfeer van de locatie moet aansluiten bij wat jullie voor ogen hebben voor jullie bruiloft. Bezoek verschillende locaties en let op de details, het interieur en de omringende natuur om te zien of ze matchen met jullie gewenste bruiloftsstijl. Ook belangrijk: is de plek geschikt voor een mooie Wedding Shoot of kan dit in de nabije omgeving? Als fotograaf denk ik hierin graag met je mee.

Wanneer je weet welke stijl jullie mooi vinden voor de bruiloft en welke locaties daar bij zouden kunnen passen is het ook slim om alvast na te denken over de aankleding. Sommige locaties hebben weinig nodig, andere trouwlocaties kun je helemaal naar eigen wens aankleden in jullie gewenste stijl en thema. Ik ken fantastische stylingteams die de aankleding voor jullie kunnen verzorgen, maar je kunt zelf ook veel doen, net wat het budget toelaat. Wat je ook doet: bedenk dat het kleurgebruik en/of de omgeving heel bepalend is voor het eindresultaat op beeld. Hoe is de omgeving? Hoeveel ruimte heb je? Is het licht genoeg voor mooie foto’s? Droom jij van prachtige natuurlijke foto’s in zachte beigetinten maar trouw je in een kasteel dat van binnen heel donker is of op een groen grasveld aan een bosrand? Dan krijg je een heel andere sfeer dan je voor ogen had. Over grasveld gesproken, tip van flip: leg in het gangpad een loper neer en voor jullie stoelen of banken kleden! Fijner voor je hakken, maar ook voor de groenreflectie op de huid. Dit beïnvloed het kleurbeeld en zorgt ervoor dat jullie daar zelf wat meer in kunnen sturen.

 

3. Let op de bereikbaarheid en accommodaties

De bereikbaarheid van de trouwlocatie is belangrijk voor zowel jullie als jullie gasten. Overweeg hoe gemakkelijk de locatie te bereiken is met de auto of het openbaar vervoer, en of er voldoende parkeergelegenheid is. Niks zo vervelend als gasten die te laat komen omdat ze geen plekje konden vinden! Daarnaast, als jullie gasten van ver komen, is het handig om te controleren of er accommodaties in de buurt zijn of dat de locatie zelf overnachtingsmogelijkheden biedt.

 

4. Heeft de trouwlocatie een goed plan B?

First of all: Een locatie kan er op verschillende tijden van de dag anders uitzien. Plan als het kan eventueel meerdere bezoeken in, zowel overdag als ’s avonds, om een goed beeld te krijgen van de sfeer en lichtinval op verschillende momenten. Dit helpt jullie ook om te zien hoe de locatie eruitziet in verschillende weersomstandigheden, wat essentieel kan zijn voor een buitenbruiloft. Vraag na wat de opties zijn in geval van regen en wees kritisch of dit bij jullie wensen past.

Wat ik vaak zie is dat bij een buitenbruiloft bij slecht weer een stretchtent wordt geplaatst. Dit is een grote tent met dik doek, wat ervoor zorgt dat jullie evengoed buiten de ceremonie kunnen houden zonder nat te regenen. Echter vind ik als fotograaf het vaak zonde van de foto’s wanneer er voor deze optie gekozen wordt. Waarom? Je ziet de mooie omgeving niet of nauwelijks meer. Stel je voor dat je bij een landhuis buiten de opstelling neerzet en je hierover een doek plaatst: het landhuis is uit het zicht en kan vanaf de mooiste zijde ook voor de andere foto’s soms niet eens meer gebruikt worden. Daarnaast is het onder een stretchtent enorm donker! Zonde van het mooie natuurlijke licht buiten. Dit heeft directe gevolgen op de foto- en videografie van de ceremonie. Iets om dus goed bij stil te staan. Als fotograaf adviseer ik daarom liever om uit te wijken naar binnen en te kiezen voor een mooie lichte ruimte met het liefst grote ramen en genoeg ruimte voor jullie gasten en gewenste opstelling en aankleding.

 

5. Wat is bij de trouwlocatie inbegrepen?

Elke locatie biedt verschillende diensten aan, zoals catering, decoratie en entertainment. Informeer welke diensten inbegrepen zijn in de prijs en welke extra kosten met zich meebrengen. Vraag ook naar de flexibiliteit van de locatie; kunnen jullie eigen leveranciers meenemen of zijn jullie gebonden aan hun partners? Dit kan een groot verschil maken in zowel kosten als de mate waarin jullie je persoonlijke stempel op de dag kunnen drukken.

 

Conclusie

Het kiezen van de perfecte trouwlocatie vereist tijd en geduld, maar met deze tips ben je goed op weg om een plek te vinden die past bij jullie budget, stijl en praktische wensen. Vergeet niet om te genieten van het proces, wees niet bang om vragen te stellen aan de locatiebeheerder en vraag ook zeker tips aan jullie leveranciers. Ik denk als fotograaf graag met jullie mee en ken ondertussen veel prachtige locaties! Zo vinden jullie ongetwijfeld de droomlocatie voor een onvergetelijke bruiloft.

 

Meer weten over wat ik voor jullie kan betekenen?

Meer informatie over mij als bruidsfotograaf vind je hier. Direct contact? Check of ik op jullie trouwdatum nog beschikbaar ben en vraag gerust de informatiebrochure aan middels onderstaand formulier!

    & algemene voorwaarden

    Ps. Op @chantaldegraaff.photography deel ik o.a. in mijn highlights nog veel meer beelden van de bruiloften die ik heb vastgelegd! Stuur ook gerust een DM om even kennis te maken!