Het was altijd al een droom om een eigen bedrijf te hebben. Maar wat? Hoe? En vooral wanneer? In mijn eerste blog neem ik je mee naar het begin van mijn ondernemingsreis en vertel ik hoe het allemaal begon.

Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Mijn ouders hebben een kaaswinkel, mijn broer is grafisch vormgever, mijn oom heeft een groot verpakkingsbedrijf en zo heeft iedereen zijn eigen expertise en unieke onderneming. Zelf ben ik altijd geïnteresseerd geweest dingen waarin ik mijn creativiteit kwijt kon. Ik houd van zingen en maakte altijd al veel foto’s. Iets wat ik dan weer van mijn moeder heb. Vroeger schoot zij vele rolletjes vol tijdens vakanties. Volgens mij is zij dan ook zeer dankbaar voor het digitale tijdperk waarbij er geen limiet meer aan het aantal foto’s zit;). Na een poging om toegelaten te worden tot de kleinkunstacademie ben ik gaan studeren aan de iPabo. Op dat moment vond ik het lastig om te kiezen wat ik ‘de rest van mijn leven’ wilde doen, maar ik wist wel dat ik werken met kinderen leuk vond. 

Ik heb een aantal jaar met plezier voor de klas gestaan, maar merkte dat mijn passie niet bij het onderwijs lag. Ik miste vrijheid, creativiteit, afwisseling en merkte dat steeds meer dingen mij meer energie kostte dan gaven. In februari 2019 ging het licht even uit. Ik kwam thuis te zitten met een burn-out. Natuurlijk kwam dit niet uit de lucht vallen, maar toch had ik niet verwacht dat het zo hard aan zou komen. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat ik mij weer een beetje mijzelf voelde. In deze periode moest ik terug naar de kern: wat vind ik écht leuk? Wat geeft mij voldoening en energie?

Wat vind ik écht leuk? Wat geeft mij voldoening en energie?

Ik kwam uit op fotografie. Ik vind het heel bijzonder om het moment te grijpen, een herinnering vast te leggen en daarmee iets te kunnen maken met zoveel betekenis. Daarnaast heb ik in het afgelopen jaar ervaren hoeveel moois het leven biedt en hoeveel schoonheid en geluk er in kleine, vanzelfsprekende dingen zit. Dit komt nu binnen, ik zie het nu. Hiervoor niet, daar was ik veel te druk voor in mijn hoofd door die eindeloze to-do list en het altijd maar ‘moeten’ van dingen. En dat is zo zonde. Daarom is mijn missie om iedereen het moois te laten ervaren van wat ik geleerd heb tijdens die pittige tijd. Hoe rot het ook was, ik ben oprecht dankbaar voor wat het mij geleerd heeft en dat ik hierdoor de stap heb durven zetten om mijn droom waar te maken: mijn eigen bedrijf als fotografe!

Volg mij ook op Instagram! @chantaldegraaff.photography