Het Golden Hour, oftewel het gouden uurtje is het uur voor zonsondergang waarbij de zon laag staat en een mooie, gouden gloed uitstraalt, vandaar de naam. Dit uurtje is favoriet bij veel fotografen omdat het een prachtig resultaat geeft op de foto. Super geschikt voor een romantische Couple Shoot, een liefdevolle shoot met moeder en kind of gewoon voor een mooi portret. 

Wanneer

Hoe verder in het seizoen, hoe later de zon ondergaat. Daarom is het met kinderen aan te raden om deze shoot in het voorjaar of najaar te doen. Voor een Couple Shoot maakt het wat minder uit. Misschien wel een leuke afsluiting ook juist na een date? Met Newborn Shoots schiet ik ook geregeld tijdens Golden Hour, hiervoor moet de temperatuur natuurlijk wel hoog genoeg zijn, waardoor dit meestal alleen in de zomer lukt.

Wees flexibel

Je moet geluk hebben met het inplannen van een Golden Hour Shoot, omdat het ver van tevoren lastig te voorspellen is wanneer de zon zonder bewolking ondergaat. Dit is voor mij de reden om deze shoots last minute in te plannen, nadat ik vooraf contact heb gehad met de klant over de styling en locatie. We staan dan allebei op ‘stand-by’ en zodra het een mooie avond is grijpen wij de kans!

Styling

Wat de styling betreft verklap ik hier alvast wat tips: kies voor neutrale kleuren. Een spijkerbroek met rood shirtje bijv. komt niet tot zijn recht in dit soort foto’s. Het mooiste is om te kiezen voor een outfit in één kleur: wit/crème, een jurk in een warme aardetint of een donkere jumpsuit, zoals op de onderstaande foto’s. Als je met z’n tweeën bent kan de man bijvoorbeeld wel een donkere broek aan een een effen T-shirt, trui of linnen overhemd. Samen moet het een mooi geheel zijn en rust uitstralen. Een mooie hoed is een heel leuk accessoire om te gebruiken bij deze shoot. Wanneer je deze shoot bij mij boekt loop ik altijd nog even de kledingopties met je door en zorg ik ervoor dat jij op en top bent voorbereid!

Het mooiste licht

Met kids is een shoot ’s avonds niet altijd even gewenst. Je wilt immers wel dat de kinderen het ook nog een beetje gezellig vinden;). ’s Ochtends vroeg is het licht ook zacht. Naarmate de zomer nadert, hoe meer ik aan het begin en aan het einde van de dag shoot. Midden op de dag is het licht fel en is het lastiger om dat zachte, warme effect te krijgen, wat mijn foto’s juist kenmerkt.

Wil je graag een Golden Hour Shoot dan raad ik je aan om een datum te boeken in het voorjaar, zomer of in de herfst. Met kinderen is het voor- of najaar het meest geschikt. Zoals ik al aangaf moet je bereid zijn om iets last minute te schuiven indien nodig, want het blijft Nederland.. Om in te schatten hoe laat het Golden Hour op dit moment is kun je hier klikken.

Volg jij mij al op Instagram? Op @chantaldegraaff.photography geef ik regelmatig een kijkje achter de schermen!